Ook UEFA gaat verdwijnspray inzetten

heywoodu

De verdwijnspray die op het WK in Brazilië - voor het Europese publiek - zijn intrede deed, wordt komend seizoen ook door de UEFA in enkele wedstrijden ingezet. Het op scheerschuim lijkende goedje wordt dinsdag in de Europese Super Cup van Sevilla tegen Real Madrid gebruikt en later ook bij de play-offs van de Champions League, de EK-kwalificatie en groepswedstrijden van de Europa League in september. Dat heeft de UEFA vrijdag gemeld.

"Zoals we allemaal hebben kunnen zien op het WK is deze spray zeer nuttig in het helpen van de scheidsrechter bij vrije trappen", zei UEFA-voorzitter Michel Platini.

Het schuim werd tijdens het afgelopen WK voor het eerst buiten de grote Zuid-Amerikaanse competities gebruikt. Scheidsrechters kunnen dan een lijn trekken waarachter een muur moet plaatsnemen bij een vrije trap. Ook kan rond de bal een halve cirkel worden getrokken. De spray lost na enige tijd op zonder sporen achter te laten.

De KNVB was al eerder over en gaat de verdwijnspray dit seizoen in alle wedstrijden van het Nederlandse betaald voetbal inzetten. Ook in Engeland, België en Frankrijk wordt het spul gebruikt.