Tropico 5 te controversieel voor Thailand

De dictator-sim Tropico 5 mag niet meer verkocht worden in Thailand. De junta vreest dat de game de orde en vrede in het land zou kunnen aantasten. In de game speel je als een dictator en kun je alles in het land naar jouw hand zetten, inclusief de media. Deel 3 en 4 werden wel zonder problemen verkocht.

Kalypso Media is teleurgesteld. New Era, de Thaise distributeur van Tropico 5, gaat echter niet tegen de beslissing in. "Het verhaallijn in de game heeft zich verder ontwikkeld, waardoor de game niet meer geschikt is voor de huidige situatie hier," zegt de distributeur. Hiermee bedoelen ze waarschijnlijk de coup in mei, waarin de junta de macht overnam in Thailand.

"Onze distributeur was hard aan het werk om de game goedgekeurd te krijgen, maar de Raad van Film en Video Censuur vond bepaalde aspecten te controversieel," schrijft Stefan Marcinek, een topman van Kalypso Media Group. "De uitspraak klinkt wel een beetje als iets wat uit de mond van onze El Presidente had kunnen komen."

Grappig detail: de eerste uitbreiding voor Tropico 4 was Junta. Spelers moeten hierin een militaire dictatuur installeren op een eiland.