[Upd] Luchtaanvallen VS in Irak

static

De Verenigde Staten zullen religieuze minderheden in Irak luchtsteun bieden. Daarnaast zullen de Amerikanen waar nodig luchtaanvallen uitvoeren tegen opstandelingen van de Islamitische Staat in het land. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama vrijdagochtend gezegd. De eerste aanvallen vonden donderdagavond al plaats.

Duizenden leden van religieuze minderheden zijn in Irak door islamitische opstandelingen in het nauw gedreven. "Deze terroristen gedragen zich met name barbaars tegen religieuze minderheden", zei Obama in het Witte Huis.

Deze minderheden, christenen en yezidi's - volgers van een eeuwenoude religie met aanknopingspunten met het zoroastrisme, zullen vanuit de lucht hulpgoederen ontvangen, waaronder water en voedsel.

"Als opperste bevelhebber zal ik niet toestaan dat de Verenigde Staten worden meegesleurd in een nieuwe oorlog in Irak", zei Obama. Hij sloot de inzet van grondtroepen uit. Omdat de strijders van IS in hun opmars in Noord-Irak ook de stad Irbil naderen is besloten tot luchtaanvallen, voerde hij aan. In Irbil bevindt zich een Amerikaans consulaat en is een contingent Amerikaanse militairen gestationeerd.

Update 15:11
De Amerikaanse luchtmacht heeft in Irak een luchtaanval uitgevoerd op troepen van de Islamitische Staat. Doelwit was artillerie dat zou zijn gebruikt tegen Koerdische troepen die de stad Irbil verdedigen. Dat heeft het Pentagon vrijdag gezegd.