[Eredivisie] Preview speelronde 1

Frank (franklop)

Vandaag start, na een door het WK opgevulde zomer, een nieuw seizoen van de Eredivisie. De eerste negen wedstrijden staan op het programma; met vanavond de wedstrijd van beker- en Johan Cruijff schaal winnaar PEC Zwolle tegen FC Utrecht.

Drie gepromoveerde clubs

Voor het eerst sinds het seizoen 2002/2003 wordt de competitie gestart met drie gepromoveerde clubs. Naast Jupiler League-kampioen Willem II wisten ook Excelsior en FC Dordrecht promotie af te dwingen naar de hoogste klasse in het vaderlandse voetbal. De clubs staan dit seizoen voor de lastige taak om rechtstreekse degradatie te voorkomen.

FC Dordrecht lijkt op papier de zwaarste taak te hebben. De Dortenaren hebben de laagste begoting van de Eredivisie en technisch directeur Marco Boogers probeert overal vandaan spelers te halen om een Eredivisiewaardige selectie op de been te krijgen. De resultaten in de voorbereiding waren niet veelbelovend voor de Schapenkoppen, die het ergste moeten vrezen.

FC Dordrecht mag dan op papier de gedoodverfde degradant zijn, bij de wedkantoren staat Excelsior op de eerste plaats. De ploeg kende wel een betere voorbereiding en heeft meer spelers met Eredivisie-ervaring. Zo werden onder andere  Daan Bovenberg en Ninos Gouriye binnengehaald door de Kralingers. 

Willem II had misschien wel de opmerkelijkste transfer tijdens de afgelopen periode. Het haalde Ben Sahar, die transfervrij overkwam van Hertha BSC. Met de Israeliër hopen de Tilburgers niet weer na één jaar Eredivisie te degraderen, wat twee seizoenen geleden wel gebeurde. De ploeg kende een zware voorbereiding met onder andere wedstrijden tegen Olympique Marseille (0-5) en Saint Etinne (2-5), maar gaat toch vol vertrouwen de Eredivisie in.

Willem II werd afgelopen seizoen nog kampioen in de Jupiler League, nu moet het waarschijnlijk strijden tegen degradatie. (PRO SHOTS/Toin Damen)

De drie promovendi mogen er in het eerste duel direct tegenaan. FC Dordrecht mag zaterdag gelijk aan de bak in de zware uitwedstrijd tegen sc Heerenveen, terwijl Excelsior diezelfde avond een lastig 'avondje NAC' wacht. Op zondag krijgt Willem II gelijk een onvervalste derby voorgeschoteld. Het treft in eigen huis de buren van PSV, die donderdag nog in actie kwamen in de voorronde van de Europa League. Al met al direct een zwaar programma voor de clubs.

Overige duels

Ajax en Feyenoord krijgen het in de eerste wedstrijd ook gelijk voor de kiezen. De Rotterdammers, die woensdag werden uitgeschakeld in de Champions League, mogen zondag om 12.30 uur aan de bak tegen ADO Den Haag. Ajax treft zondag in eigen huis Vitesse, waarvan de laatste twee thuisduels werden verloren.

FC Twente mag zaterdag op bezoek bij SC Cambuur, terwijl AZ diezelfde avond afreist naar Almelo voor een wedstrijd tegen Heracles. Zondag staat dan ook nog Go Ahead Eagles -  FC Groningen op het programma. De Groningers werden eerder in dit prille seizoen nog uitgeschakeld in de tweede voorronde van de Europa League. 

Welke wedstrijd/programma wordt waar en wanneer uitgezonden?

Aanvang Wedstrijd/Programma Zender
8 aug om 20.00 uur PEC Zwolle - FC Utrecht FOX Sports 1
8 aug om 22.45 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 2
9 aug om 18.30 uur SC Heerenveen - FC Dordrecht FOX Sports 1
9 aug om 19.45 uur SC Cambuur - FC Twente FOX Sports 3
9 aug om 19.45 uur NAC Breda - Excelsior FOX Sports 5
9 aug om 20.45 uur Heracles Almelo - AZ FOX Sports 1
9 aug om 22.30 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
10 aug om 01.40 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 3
10 aug om 12.30 uur ADO Den Haag - Feyenoord FOX Sports 1
10 aug om 14.30 uur Go Ahead Eagles - FC Groningen FOX Sports 3
10 aug om 14.30 uur Ajax - Vitesse FOX Sports 5
10 aug om 16.45 uur Willem II - PSV FOX Sports 1
10 aug om 19.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
10 aug om 20.00 uur 90 Minutes FOX Sports 1
10 aug om 22.15 uur NOS Studio Voetbal Nederland 1