[Tour] Nibali bergkoning, Majka bergtrui

Mexicanobakker

Vincenzo Nibali heeft de etappe van Pau naar Hautacam gewonnen. Hij was opnieuw de sterkste van de favorieten. Bauke Mollema en Laurens ten Dam houden hun positie in het klassement en Rafal Majka behoudt de bolletjestrui. Alejandro Valverde verloor tijd, en zakt zo in het klassement naar de vierde plaats.

De etappe kende nog twee grote pyryneëenreuzen, de Tourmalet en de Hautacam. Mede daarom leek het de laatste kans voor de aanvallende klimmers. Een grote kopgroep vertrok met daarbij de Nederlander Lars Boom, maar ook Alessandro de Marchi, Mikel Nieve, Thomas Voeckler, Sylvain Chavanel en Blel Kadri. Yuri Trofimov was de beste in het klassement met een veertiende plaats. Zij kregen ongeveer vier minuten van het peloton toen de klim op de Tourmalet begon.

Daar viel Chavanel als eerste aan, en hij werd bijgehaald door Kadri en Nieve die er uiteindelijk samen vandoor gingen. In de klim moest Jurgen van den Broeck vroeg lossen, hij zat bij Peter Sagan en zou vele minuten verliezen. In de afdaling probeerde Alejandro Valverde bij de overige favorieten weg te komen, maar dit lukte vrijwel niet. Net voor die afdaling verloor Laurens ten Dam de aansluiting met de groep der favorieten vanwege technische problemen. Met de hulp van Boom wist Ten Dam uiteindelijk terug te keren in de groep der favorieten voor de Hautacam. Vlak voor het begin van de Hautacam werd Jose Joaquin Rojas uit koers gehaald voor te lang stayeren.

Op 12 kilometer van de streep reed Nieve weg bij Kadri. Hij had toen nog 1 minuut en 20 seconden voor op de groep met de favorieten. In de groep van favorieten probeerde Chris Horner als eerste aan te vallen. Nibali ging mee, maar ze pakten niet veel tijd op de achtervolgende groep. Nibali besloot echter om in zijn eentje door te gaan en liet Horner staan. Nibali ging verder en haalde al snel Nieve in. Majka probeerde vervolgens aan te vallen om zijn bollentrui veilig te stellen. Hij haalde al snel Nieve in en pakte 15 seconden op het peloton der favorieten. Daarachter probeerden Tejay van Garderen, Jean Christophe Peraud en Thibaut Pinot weg te komen van Valverde, wat lukte. Valverde kwam wel terug bij Ten Dam, Mollema en Leopold König.

Majka werd vervolgens ingelopen door van Garderen, Peraud en Pinot. Een vijfde plaats zou voldoende zijn voor zijn bergtrui, en de groep erachter kwam op meer dan 45 seconden. Majka wist aan te haken bij de groep en leek zo zijn bergtrui te gaan behouden.

Nibali won de rit en bekroonde zo zijn tour. Majka werd uiteindelijk derde, voldoende voor de bolletjestrui. Pinot pakte nog enkele seconden op Peraud. Zij en Valverde staan binnen 15 seconden van elkaar, wat voor een spannende strijd in de tijdrit kan zorgen.