[Tour] Etappe van vandaag

heywoodu

Peter Sagan is er gisteren opnieuw in geslaagd om een uitstekende kans op een ritzege vakkundig weg te geven. Vandaag zou het eventueel weer kunnen, maar lukt het hem om dit huzarenstukje wederom te voltooien? Of kan hij vandaag wellicht wel met de armen in de lucht over de streep komen?

Startplaats
De dag begint vandaag in Bourg-en-Bresse, een stad met een kleine veertigduizend inwoners, de Burgiens. De streek staat onder meer bekend om de poulet de Bresse, een lokale kippensoort.  Er worden er elk jaar ruim een miljoen grootgebracht, maar door de enorme vraag binnen Frankrijk komen er maar weinig het land uit. Ze zijn dan ook niet goedkoop: Een lekker kipfiletje van deze soort kost al gauw vijftien euro per kilo.

Sportieve geschiedenis ligt er ook in deze stad. Het is de geboorteplaats van Daniel Morelon, een grootheid uit het baanwielrennen. Hij pakte in 1968 en 1972 in totaal drie olympische titels. Daarnaast won hij liefst acht wereldtitels in zijn loopbaan. De Tour deed de stad in 2002 voor het eerst aan, Thor Hushovd was er toen de beste. In 2007 won Tom Boonen hier de rit en vertrok een dag later de zevende etappe uit Bourg-en-Bresse. Het zou een bijzondere etappe worden, gewonnen door Linus Gerdemann.

Het bijzondere was dat het het eerste echt goede resultaat uit de carrière van Juan Mauricio Soler werd, hij pakte de vierde plaats. De relatief onbekende Colombiaan werd de absolute revelatie van de Tour, won twee dagen later een etappe en werd uiteindelijk winnaar van het bergklassement. Vervolgens viel alles tegen, blessures, valpartijen. In 2011 won hij een etappe in de Ronde van Zwitserland en leek hij terug te zijn, maar nog diezelfde week ging hij kneiterhard tegen de vlakte. Soler raakte in coma, herstelde wel, maar zou nooit meer wielrennen.

Juan Mauricio Soler, die de revelatie van de Tour van 2007 werd (PRO SHOTS/Tim de Waele)
Juan Mauricio Soler, die de revelatie van de Tour van 2007 werd (PRO SHOTS/Tim de Waele)

Finishplaats
Saint-Étienne kwam voor de Tweede Wereldoorlog niet voor in de Tour, het lag eenvoudigweg nooit op de route. Vanaf 1950 werd de stad echter al 22 keer aangedaan, waarvan dertien keer als finishplaats. Er was één keer Nederlands succes: In 1980 was Joop Zoetemelk de beste.

Een opvallend verhaal was de aankomst hier in 1977. Joaquim Agostinho won, maar bleek doping gebruikt te hebben. Antonio Menendez kreeg de etappe, maar ook hij werd positief bevonden. Eddy Merckx was derde, maar hij had geen dopingtest ondergaan en dus kon hij de etappezege niet krijgen. Officieel is de etappe nu dus door niemand gewonnen. Agostinho en Menendez kregen trouwens een tijdstraf en eindigden de Tour gewoon, zo ging dat toen.

De gotische kerk in Saint-Étienne, gebouwd in de vijftiende eeuw (Foto: WikiCommons/Wikijoe)
De gotische kerk in Saint-Étienne, gebouwd in de vijftiende eeuw (Foto: WikiCommons/Wikijoe)

Etappebeschrijving
De rit voert het peloton vandaag over 185,5 kilometer lastig, maar niet ongelooflijk moeilijk terrein. We komen vandaag door veel wijngebieden. Zo passeert men dorpjes als Fleurie, Villié-Morgon en Odenas. In dat laatste plaatsje staat het grootste 'wijnkasteel' van Bourgondië, gebouwd in 1674. Na 148 kilometer komen de renners langs Saint-Symphorien-Sur-Coise, waar een schitterende kerk uit de vijftiende eeuw staat. Een kleine vijftien kilometer voor het einde passeren we wat Kazachse wielergeschiedenis in Sorbiers. Alexandre Vinokourov en Andrei Kivilev woonden hier na hun aankomst in Frankrijk, Kivilev ligt hier begraven nadat hij in 2003 in Parijs-Nice om het leven kwam.

Er zitten vandaag vier klimmetjes in het parcours, de finale is oo keen stuk minder lastig dan gisteren. Al in de eerste helft van de koers zitten de Col de Brouilly van de vierde en de Côte du Saule d'Oingt van de derde categorie. De eerste is minder dan twee kilometer á 5%, de Saule d'Oingt is minder steil en bijna vier kilometer lang.

Op een kleine vijftig kilometer van de streep ligt de top van de Col des Brosses van de derde categorie. Deze is maar liefst vijftien kilometer lang, en kent een paar stukken van 6%. Gemiddeld is deze klim ruim 3%, dat komt door wat korte afdalingen in het parcours. Vervolgens is het koers naar de Côte de Grammond van de vierde categorie, weer een lange klim. Bijna tien kilometer, maar gemiddeld nog geen 3%, dus voor de meesten is het te doen. Het is tot slot nog tien kilometer dalen en tien kilometer vlak, tot aan de sprint die heel licht bergop loopt. 

Profiel etappe 12 (Bron: letour.fr)
Profiel etappe 12 (Bron: letour.fr)

Favorieten
Het wordt zo langzamerhand eentonig, maar Peter Sagan moet toch echt weer bij de favorieten genoemd worden. Hij heeft het deze Tour al vaak zat laten zien, hij zal er ongetwijfeld weer bij zitten, maar kan hij het ook afmaken? Gisteren hebben we gezien dat John Degenkolb hersteld lijkt te zijn van de blessure aan zijn bilspier. In de lastige finale kon hij mee en won hij de sprint van het peloton: Hij werd tweede. Vandaag is minder moeilijk, dus hij moet zeker weer mee kunnen komen.

De kans op een sprint is vandaag wel wat groter dan gisteren. Reken wel op sprinters die wat lastig terrein aankunnen, zoals bijvoorbeeld de Noor Alexander Kristoff. Ook de Duitser André Greipel moet niet vergeten worden. Als de koers echt niet heel hard gemaakt wordt heeft zelfs Marcel Kittel of Bryan Coquard een kans, hoewel dat toch lastig lijkt te worden. Wellicht is het weer een goede mogelijkheid voor Matteo Trentin, die eerder in deze Tour al eens een lastige rit won.