"Gamen even verslavend als heroïne"

Wouter (2dope)

Fanatieke gamers, wees gealarmeerd. Als we een recent bericht in The Sun mogen geloven zijn jullie allemaal junkies. Gameverslaving is net zo schadelijk als alcohol- en drugsmisbruik. Als voorbeeld wordt de game Call of Duty rechtstreeks gelinkt aan tenminste drie zelfmoorden.

Zo, nu even terug naar de werkelijkheid. Het artikel wordt geschreven in The Sun en gaat natuurlijk in eerste instantie over gameverslaving in het Verenigd Koninkrijk. Er wordt met 'feitjes' gestrooid zoals het voorbeeld van Call of Duty en bijvoorbeeld de drastische toename van dopamine in de hersenen als gevolg van gamen. Ook wordt een aantal case studies belicht, zoals een jongen die twaalf uur per dag League of Legends speelt en een meisje dat 100 pond (125 euro) per week spendeert aan mobile games zoals Candy Crush.

Universitair game-expert Dr. Mark Griffiths heeft een lijstje van tien ja-neevragen opgesteld waaruit moet blijken of er sprake is van verslaving. Wanneer je zeven vragen hebt beantwoord met 'ja' ben je dus de lul en zal je onmiddelijk in rehab moeten.

Afijn, gelukkig brengt Dr. Griffiths zelf wat nuance aan door te stellen dat hij uitsluitend door The Sun gevraagd is om met het vragenlijstje op de proppen te komen en meent ook dat veel beweringen in het artikel schromelijk overdreven zijn. Volgens Griffiths heeft dit logischerwijs alles te maken met de zucht naar sensatie en drama van de pers. "Iedere keer als ik onderzoek doe en de uitslagen zijn negatief, springt 90% van de pers er bovenop. Wanneer ik onderzoek doe en de uitslagen blijken positief, wordt slechts 10% van de pers enthousiast".

Het artikel van The Sun, wat eigenlijk alleen toegankelijk is voor abonnees, is hieronder te lezen. Vergeet niet de test te doen en laat even weten of je rijp bent voor de afkickkliniek. Voor de grote, volledig leesbare versie, klik hier.