NAM heeft duizenden schademeldingen ontvangen

Redactie

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft sinds 2012 19.600 schademeldingen ontvangen van Groningers die als gevolg van gaswinning zijn getroffen door aardbevingen. Dat schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken (VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Tot juni van dit jaar heeft in 93 procent van de gevallen een taxatie plaatsgevonden en dat heeft geleid tot 12.900 schaderapporten. Kamp schrijft dat hij het aantal taxaties wil opvoeren.

In iets meer dan driekwart van de gevallen is na het schaderapport een overeenkomst getekend waarmee huiseigenaren zelf een aannemer kunnen kiezen en opdracht kunnen geven voor herstel. De NAM heeft sinds 1 januari 2012 vijftig miljoen euro besteed aan de afhandeling van de schades.

De commissie voor bijzondere situaties die in april is opgericht heeft tot en met mei 57 meldingen in behandeling genomen. Tot nu toe zijn acht gevallen afgehandeld. De commissie is in het leven geroepen om hulp te bieden aan bewoners die in een schrijnende situatie terecht zijn gekomen en die buiten de bestaande regelingen vallen.

"De hulp die geboden wordt kan financieel van aard zijn, maar ligt bijvoorbeeld ook in de bemiddeling bij woningverkoop, taxatie of het regelen van psychische begeleiding", meldt Kamp.

Naar aanleiding van de aardbevingen en de schade die dat veroorzaakte, besloot het kabinet in januari om de totale gaswinning in Groningen de komende drie jaar te beperken. Rondom Loppersum, het zwaarst getroffen gebied, wordt de gaswinning zelfs met tachtig procent teruggebracht.