[Tour] Terpstra wil peloton pijnigen op kasseien

heywoodu

Woensdag staat in de Tour de France de veelbesproken kasseienrit op het programma en dus zijn de ogen dit keer ook gericht op de specialisten. Niki Terpstra is één van de genoemde renners, de Nederlander won in het voorjaar Parijs-Roubaix, dé kasseienklassieker bij uitstek. Dinsdag was hij al bezig met de etappe van een dag later.

"Ik was wel al bezig met de kasseienrit ja. Vijftig kilometer voor de finish ging ik met een paar anderen onderuit en maakte ik me even zorgen, maar ik voelde wel gelijk dat er niks aan de hand was. Meer dan een schaafwondje op mijn elleboog is het niet", stelt Terpstra zijn fans gerust tegenover de NOS.

"Morgen is sowieso de meest speciale dag voor mij tijdens deze Tour. Deze rit moet mij liggen natuurlijk, ik wil er heel graag scoren. Normaal gesproken laat het peloton mij afzien in de bergen, hopelijk kan ik ze morgen eens goed pijn laten lijden", kijkt de Nederlander van Omega-Pharma - Quick-Step vooruit.

Een dagzege is niet het enige doel, want ook aan kopman Michal Kwiatkowski moet gedacht worden: "Michal is heel belangrijk natuurlijk. Ik zal zeker op hem gaan letten, we moeten goed bij elkaar voorin het peloton blijven als de kasseien eraan komen. We hebben een goede ploeg die dit werk aankan, dus ik heb er vertrouwen in dat het gaat lukken."

Terpstra zal niet op dezelfde fiets rijden als in Parijs-Roubaix, maar het scheelt weinig: "Die fiets hangt in het museum bij de fabrikant, maar morgen rijdt ik op mijn reservefiets van die dag. Eigenlijk is het gewoon een exacte replica, dus wie weet of ik er weer wat moois mee kan. Op papier is het morgen natuurlijk makkelijker dan Parijs-Roubaix, maar nu wil echt iedereen van voren zitten. De laatste vier stroken zitten kort achter elkaar, dus als je daar niet voorin zit kun je het vergeten."

Het is woensdag exact negen jaar geleden dat Pieter Weening als laatste Nederlander een etappe won in de Tour de France. Terpstra hoopt daar verandering in te brengen, maar denkt dat hij niet de enige is die het kan. "Er zijn zeker meer Nederlanders die eindelijk die jaren kunnen doorbreken, ook morgen. Het kan morgen in elk geval een hele mooie sportdag worden voor Nederland", doelt Terpstra op de halve finale van het WK voetbal, waarin Nederland aan zal treden tegen Argentinië.