Tyfoon Neoguri ontregelt dagelijks leven Japan

Chuck-N0rr1s

De tyfoon die dinsdag de Japanse eilandengroep Okinawa bereikte heeft het dagelijks leven ontregeld. Het openbaar vervoer is lamgelegd en duizenden mensen kwamen zonder stroom te zitten. Volgens de autoriteiten zijn er zeventien gewonden gevallen, van wie een er ernstig aan toe is. Een man, die met zijn vissersboot bij het eiland Kyushu voer, wordt vermist.

Neoguri is een van de grootste en krachtigste stormen die Japan deze zomer tot dusver heeft getroffen. De wind waait met 162 kilometer per uur en er zijn windstoten van 216 kilometer per uur gemeten, meldt het Japanse meteorologische instituut. De storm beweegt langzaam en is verspreid over een groot gebied. Hoewel de tyfoon in kracht afneemt kan hij nog altijd grote schade veroorzaken. Er bestaan grote zorgen over de verwachte zware regenval van donderdag en vrijdag. "Staak alstublieft niet noodzakelijke activiteiten en blijf uit de buurt van gevaarlijke gebieden", waarschuwt de meteorologische dienst.

Lokale vliegvelden zijn gesloten en bijna 600 duizend mensen werd aangeraden hun huis te verlaten. De meesten blijven echter thuis en zoeken bescherming voor de verwoestende wind en golven tot veertien meter hoog.

Volgens de voorspellingen trekt de tyfoon richting Kyushu en vervolgens over het grootste eiland Honshu. Neoguri is Koreaans en betekent 'wasbeerhond', een veel voorkomende diersoort in oostelijk Azië.