[Tour] Derde ritzege voor Marcel Kittel

heywoodu

Marcel Kittel heeft ook de vierde etappe in de Tour de France gewonnen. Na een rit over ruim 163 kilometer, van Le Touquet Paris-Plage naar Lille, was de Duitser van Giant-Shimano weer te sterk in de massasprint. 

De etappe werd wederom vanaf het begin uitgezonden en dus besloot Thomas Voeckler de aanval te kiezen. De Fransman, niet vies van een beetje publiciteit, kreeg de Spanjaard Luis Ángel Maté met zich mee. De twee leken zoals te verwachten was nooit serieus kans te hebben op de dagzege, want veel verder dan vier minuten kwam de voorsprong niet.

Met een kleine zeventig kilometer te gaan ontstonden er wat gaten, met Michal Kwiatkowski als voornaamste slachtoffer onder de klassementsrenners. Niet heel veel later kon hij echter weer aansluiten, dankzij het werk van zijn Omega-Pharma Quick-Step. Ondertussen moest Voeckler alleen verder, want na twee lekke banden was het voor Maté afgelopen.

Dertig kilometer voor de finish was de gecontroleerde achtervolging op Voeckler in handen van Lotto-Belisol en Giant-Shimano, tot Lotto-rijder Greg Henderson hard onderuit ging. Giant nam op dat moment de leiding over met een groot deel van de ploeg, waar het eerder vooral Ji Cheng was die het werk opknapte namens de Nederlandse ploeg.

Op ruim vijftien kilometer van de streep werd Voeckler eindelijk ingehaald door het peloton, dat aangevoerd werd door klassementsploegen Saxo-Tinkoff (Alberto Contador) en Garmin-Sharp (Andrew Talansky). Ondertussen moest Peter Sagan zelf terugkeren in het peloton na een valpartij. 

Na een aantal kilometers liet de ploeg van Contador zich wat terugzakken, maar de mannen van Talansky bleven voorop rijden met de sprintersploegen klaar om over te nemen. Vijf kilometer voor de finish was Omega-Pharma van Mark Renshaw de eerste sprintploeg die het heft in handen nam, met Michal Golas en Jan Bakelants die de eerste aflossingen voor hun rekening namen. Giant kwam met ruim twee kilometer te rijden naast de concurrentie rijden om Kittel af te zetten.

Bij het ingaan van de laatste kilometer ontstond er paniek in de Giant-trein, doordat Tom Veelers, de 'piloot' van Kittel, met mechanische problemen kwam te zitten. Katusha kon hierdoor met Alexander Porsev de kop overnemen, voor hun Noorse sprinter Alexander Kristoff. Kittel bleef echter koel en kon in de slotmeters toch iedereen van zich afhouden. Kristoff werd tweede, voor Arnaud Démare en Sagan. Bryan Coquard werd vijfde, terwijl Danny van Poppel zich met een achtste plek opnieuw goed liet zien.