Europees Parlement kiest voorzitters commissies

Harry

Het Europees Parlement heeft maandag de voorzitters gekozen van de twintig vakcommissies. Duitsland en Polen hebben de meeste voorzitters binnengehaald. Nederland heeft er slechts één vicevoorzitterschap uit weten te slepen.

Agnes Jongerius (PvdA) is verkozen als een van de vier vicevoorzitters van de commissie voor werkgelegenheid en sociale zaken. Daarmee steekt Nederland bleek af tegenover landen als Duitsland (vijf voorzitters), Polen (vier), Groot-Brittannië en Italië (drie). Frankrijk en Spanje hebben ieder twee voorzitters, Tsjechië, Bulgarije en Zweden ieder één.

De christendemocraten kregen als grootste fractie ook de meeste voorzittersposten (acht), gevolgd door de sociaaldemocraten (zeven). De rest ging naar de liberalen (drie), conservatieven (twee), Groenen en radicaal links (ieder één).

De eurosceptische groep rond Nigel Farage van de Britse UKIP-partij bleef met lege handen achter. Haar kandidaat voor de commissie voor verzoekschriften verloor van een Zweedse kandidaat van de liberalen. Die werden zo beloond voor hun steun aan de 'grote coalitie' van christendemocraten en sociaaldemocraten om Jean-Claude Juncker tot kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie erdoor te krijgen.

Opmerkelijk is dat de conservatieve kandidaat voor de commissie voor economische en monetaire zaken, de Duitser Bernd Lucke, werd weggestemd. Lucke's partij Alternative für Deutschland is een felle tegenstander van de euro en van het Europese en economische beleid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.