Financiën waarschuwde corporaties voor derivaten

Harry

Lang voordat de derivatenbom bij Vestia barstte, heeft het ministerie van Financiën de woningcorporaties al gewaarschuwd voor de riskante beleggingsproducten. Dat zei voormalig ambtenaar Erik Wilders dinsdag tijdens het verhoor bij de parlementaire enquêtecommissie.

"Hou het simpel en pas op: u zwemt tussen de haaien", zei hij tijdens een bijeenkomst met corporaties en internationale banken. "Die waren niet meteen enthousiast met de boodschap die ik gaf." Met de 'haaien' doelde Wilders op de partijen die derivaten verkochten die de werking ervan veel beter begrepen. Corporaties waren daar 'per definitie minder in thuis' en stonden op een 'achterstandspositie', zei hij.

Dat zijn waarschuwing in de wind werd geslagen, kwam niet als verrassing. "Als agent van Financiën behoor je superconservatief te zijn, het verbaasde me niet dat anderen minder conservatief waren."

Dezelfde boodschap heeft Wilders afgegeven bij het Waarborgfonds Sociale Woningbouw. Hij wees erop dat het ministerie van Financiën het zelf simpel hield en daarmee toch financiële voordelen voor de staat kon realiseren. Tegelijkertijd heeft hij ook gezegd dat 'simpele derivaten' nuttig kunnen zijn voor het afdekken van renterisico's.

Wilders wist wel dat Vestia in opties belegde, maar dat er ook ingewikkelde derivaten tussen zaten hoorde hij pas in 2011. "Dat kwam voor mij ook als een verrassing." Hij erkende dat hij dit heeft gemist. "Ja, achteraf wel." Tegelijkertijd ging het om private transacties, die vaak onder geheimhouding vallen en waar Financiën geen rechtstreeks inzicht in had. Het departement kreeg er lucht van via de 'markt' en 'borrels', aldus Wilders.