[Tour] Etappe van vandaag

heywoodu

Na opnieuw een machtige sprintzege voor Marcel Kittel, Duitser in Nederlandse dienst, staat er vandaag een rit op het programma die naar alle waarschijnlijkheid wederom met een massasprint beslist zal worden.

Startplaats
De oversteek vanuit Engeland is gemaakt en we zijn dan eindelijk aangekomen in Frankrijk. Het kleine Le Touquet is een badplaatsje dat leeft van het toerisme. Er wonen nog geen zesduizend mensen, maar er komen gemiddeld een kwart miljoen toeristen naartoe in de zomer. Het plaatsje kent een rijke sporthistorie, want al in 1904 werd hier een golfbaan gebouwd. De legendarische Franse tennisster Suzanne Lenglen won hier eens een lokaal tennistoernooi, voordat haar indrukwekkende loopbaan van de grond kwam. Ook wordt op het strand in deze omgeving de Enduropale gehouden, een jaarlijkse motorrace waar vele honderden mensen aan meedoen. Het is zelfs een van de grootste van dergelijke races in Europa.

De Tour de France doet Le Touquet voor de vierde keer aan, maar het is al wel een tijd geleden. In 1971 greep Mauro Simonetti de zege in 'rit 6B' - eerder op de dag werd rit 6A verreden. In 1976 won geletruidrager Freddy Maertens hier de tijdrit over 37 kilometer. Een dag later vertrok de vierde etappe vanuit Le Touquet en dat leverde Nederlands succes op. Na 258 kilometer kwam Hennie Kuiper als eerste over de finish, terwijl ook Gérard Vianen (vijfde) en Jan Raas (zesde) het uitstekend deden.

Het prachtige stadhuis van Le Touquet (Bron: WikiCommons/AntonyB)
Het prachtige stadhuis van Le Touquet (Bron: WikiCommons/AntonyB)

Aankomstplaats
Lille is een stad die in de geschiedenis van de Tour al vaak is aangedaan. De laatste keer dat de finishstreep hier was getrokken is echter al twintig jaar geleden. In 1994 vond het Grand Départ hier plaats, waarbij Chris Boardman de proloog won. Dat deed hij met een gemiddelde snelheid van meer dan 55 kilometer per uur, wat tegenwoordig nog altijd het proloogrecord in de Tour is. Lille, of Rijsel, heeft sinds kort ook een sportieve band met Nederland. Het Nederlandse Vacansoleil is tegenwoordig sponsor van voetbalclub OSC Lille, een van de betere teams in de Ligue 1.

Al in 1906, tijdens de vierde Tour de France, werd Lille aangedaan als aankomstplaats. Émile Georget won er de etappe, op weg naar een vijfde plek in het eindklassement. Overigens maakte hij een jaar later pas echt furore, want toen won hij liefst zes van de veertien etappes. Op 25 juni 1947 lag in Lille de finish van de eerste touretappe na de Tweede Wereldoorlog. De grote Ferdi Kübler, winnaar in 1950, pakte hier zijn eerste dagzege. Ook hier is Nederlands succes gevierd, want in 1982 zorgde Jan Raas voor één van de zes Nederlandse dagzeges van dat jaar.

Etappebeschrijving
De rit van vandaag voert over 163,5 kilometer, met een aantal kleine klimmetjes. Slechts twee daarvan zijn zwaar genoeg om punten mee te verdienen, maar met twee keer de vierde categorie zal het de sprinters geen angst aanjagen. De Côe de Campagnette en de Mont Noir zijn maximaal 1,3 kilometer lang tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 5,5 á 6,5%. Al snel passeren we Montreuil-sur-mer, waar in lang vervlogen tijden de edelvrouw Bertha van Holland is overleden. Het grote kastelenboek - hoofdstuk Frankrijk - van Maarten en Herbert zal vandaag afgestoft mogen worden, want al bij Montreuil valt het een en ander te zien. Met onder meer Bailleus en Armentières rijdt het peloton vandaag door meerdere plaatsen die in de Eerste Wereldoorlog zijn verwoest.

Halverwege de etappe passeren we het stadje Arques. Hier staat de wereldberoemde kristalfabriek, waar al sinds 1825 glazen eet- en drinkgerei wordt gemaakt. In 1303 vond hier een minder plezierig stukje geschiedenis plaats. Bij de Slag van Arques vielen duizenden doden in de strijd tussen Vlaamse en Franse troepen. Uiteindelijk zorgde de overwinning van Vlaanderen ervoor de de Fransen (nog) niet hun gebied over konden nemen. Langs de slagvelden komen we dan uiteindelijk aan in Lille voor waarschijnlijk een massasprint. De laatste echte bocht ligt op ruim een kilometer van de streep, maar de laatste zeshonderd meter tot de streep is eigenlijk één grote bocht. Het is dus van het grootste belang om aan de goede kant van het peloton te zitten, in dit geval de linkerkant. De finish zelf ligt vervolgens vrijwel recht voor het nieuwe, niet al te mooie, stadion van OSC Lille.

Profiel etappe 4 (Bron: letour.fr)
Profiel etappe 4 (Bron: letour.fr)

Favorieten
Het gaat vandaag naar alle waarschijnlijkheid weer een sprint worden en dus is er opnieuw maar één echte favoriet: Marcel Kittel. Voor de ploegen van zijn concurrenten lijkt het recept relatief simpel. Blijf gedurende de eerste 160 kilometer weg van de kop van het peloton en laat Giant-Shimano het volledige werk opknappen. Of dat gaat gebeuren is echter maar de vraag en dan is Kittel gewoon niet te kloppen. Peter Sagan liet gisteren puik werk zien in het wiel van de Duitser en zou dat vandaag wel kunnen herhalen. Ook Bryan Coquard van Europcar maakt indruk, terwijl André Greipel het zijn Duitse rivaal moeilijk hoopt te maken. Voor Nederland zou Van Poppel, gisteren zesde, wederom goed mee kunnen doen.

Kittel won in Londen ook de tweede massasprint (PRO SHOTS/Dppi)
Kittel won in Londen ook de tweede massasprint en lijkt niet te verslaan (PRO SHOTS/Dppi)