[Tour] Kittel pakt tweede ritzege, Van Poppel knap zesde

heywoodu

Marcel Kittel heeft de derde etappe in de Tour de France gewonnen. De Duitser van Giant-Shimano was niet te kloppen in de eindsprint voor Buckingham Palace, na een rit van 155 kilometer tussen Cambridge en Londen. 

De ontsnapping van de dag werd gevormd door twee renners. Jean-Marc Bideau van Bretagne en Jan Barta van NetApp reden al vroeg weg uit het peloton. De twee kregen nooit veel ruimte van de Astana-ploeg van geletruidrager Vincenzo Nibali: De maximale voorsprong bedroeg ruim vier minuten.

Vanaf honderd kilometer voor de streep werd de voorsprong al langzaam teruggebracht, onder leiding van de diverse sprintersploegen. Al met veertig kilometer te rijden was de voorsprong gezakt tot een ruime minuut, maar het duurde nog tot dertien kilometer van de finish tot de voorsprong onder de minuut kwam.

Met ruim negen kilometer te rijden doken Bideau en Barta een anderhalf kilometer lange tunnel in, een halve minuut voor het peloton. De Tsjech Barta kwam als eerste weer naar buiten, de regen in, terwijl het peloton hem op schootsafstand voor zich zag rijden. Tinkoff-Saxo en Belkin voerden het peloton aan voor klassementsrenners Alberto Contador - die zelf op kop reed - en Bauke Mollema, maar al snel namen de sprintersploegen het weer over.

Met vijf kilometer te rijden waren het de treintjes van Katusha, Omega-Pharma - Quick-Step en Giant-Shimano die tempo maakten voor hun sprinters. Giant, de ploeg van Kittel, nam op ruim drie kilometer het heft in handen, terwijl ook Lotto-Belisol voor André Greipel en FDJ.fr voor Arnaud Démare voorin mee kwamen doen.

Tom Dumoulin, Roy Curvers en John Degenkolb leidden Kittel naar de laatste halve kilometer, waar de sterke Duitser al vroeg op kop kwam. Zijn topsnelheid lag echter zo hoog dat niemand ook maar uit zijn wiel probeerde te komen. Sagan zat het langst achter Kittel, maar ook de Slowaak deed niet eens een poging om langszij te gaan en werd tweede.

Mark Renshaw (Omega-Pharma) werd derde, voor Bryan Coquard van Europcar. Kristoff moest het in de slotkilometers door een val doen zonder zijn ploeggenoten, maar pakte toch nog de vijfde plek. De Nederlandse Trek-rijder Danny van Poppel, de jongste deelnemer in de Tour, haalde een knappe zesde positie. 

Nibali kwam niet in de problemen en houdt de gele trui om zijn schouders. Sagan staat in het algemeen klassement tweede op twee seconden, net zo veel als Michael Albasini. Mollema staat als beste Nederlander op de zesde plek.