Rechter moet beslissen over verkoop LA Clippers

Frank (franklop)

De rechter moet beslissen of de verkoop van basketbalclub Los Angeles Clippers aan oud-Microsoft-baas Steve Ballmer doorgaat. Clubeigenaar Donald Sterling claimt dat zijn vrouw Shelly niet eigenhandig een deal had mogen sluiten uit naam van het trustfonds van de familie. Bovendien heeft Donald Sterling het trustfonds op 9 juni ontbonden. Daardoor is de status van de verkoop onduidelijk. Maandag is de eerste zittingsdag.

Shelly had haar 80-jarige man door twee artsen laten onderzoeken die verklaarden dat hij geestelijk niet meer bij was. Volgens de regels van het trustfonds kon ze dankzij die verklaring eigenhandig de deal sluiten. Donald en zijn advocaten claimen echter dat ze dat onder valse voorwendselen had gedaan en dat hij beter uitgerust zou zijn gekomen als hij had geweten waar het voor was. De advocaten van Shelly menen echter dat er geen noodzaak was Donald van het doel van de onderzoeken op de hoogte te stellen en wijzen erop dat hij vrijwillig meewerkte.

Daarna komt de vraag op tafel wat de opheffing van het trustfonds betekent voor de nog niet afgeronde verkoop. Volgens Shelly Sterling zijn dat de lopende zaken die moeten worden afgehandeld. Donald Sterling en zijn adviseurs bezweren juist dat lopende zaken afhandelen betrekking heeft op passieve acties als het verdelen van de inhoud van het trustfonds.

Shelly Sterling en Ballmer hebben nog een poging gedaan om de rechtszaak tegen te houden. Zij spanden een kort geding aan bij een federale rechtbank, maar het is nog niet duidelijk wanneer die uitspraak doet.

Een beslissing moet hoe dan ook snel volgen. De NBA-eigenaren komen op 15 juli samen en moeten dan de verkoop goedkeuren. Ook Ballmers bod van twee miljard dollar vervalt op die dag. Als de verkoop op 15 september nog niet is afgerond kan de NBA naar eigen zeggen het team afpakken van Sterling en veilen. Ook dat zal zeer waarschijnlijk echter met de nodige rechtszaken gepaard gaan.

Donald Sterling raakte eerder dit jaar in opspraak door racistische uitspraken. De NBA beboette de advocaat en vastgoedmagnaat en schorste hem voor het leven. Vervolgens werd bekendgemaakt dat de basketbalcompetitie Sterling weg wilde hebben. Sterling zelf kondigde eerst aan dat aan te vechten, besloot zich er toen bij neer te leggen, maar veranderde vervolgens opnieuw van gedachten.