Honderden tankwagens in brand gestoken bij Kabul

Redactie

Demonstranten hebben bij de Afghaanse hoofdstad Kabul honderden tankwagens in brand gestoken. Dat zeggen ooggetuigen zaterdag. Boze chauffeurs die een schadevergoeding eisen hebben vervolgens een belangrijke snelweg geblokkeerd.

Honderden andere truckers keken hulpeloos toe, terwijl vlammen en vuur de vrachtwagens verzwolgen en brandweerauto's toesnelden. De Taliban hebben de verantwoordelijkheid opgeëist. Volgens een woordvoerder zijn de trucks eigendom van de NAVO.

"We konden niet zien of de aanvallers Taliban waren of andere mensen", zegt een van de chauffeurs. "Ze droegen uniforms en we begrepen niet wat er gebeurde. Ze schoten op de chauffeurs en zetten tankwagens in brand. De schutters hadden het gemunt op chauffeurs die probeerden terug te keren naar hun vrachtwagen."

Volgens de politie zijn er vrijdagavond laat vierhonderd trucks in brand gevlogen en woedde het vuur ook zaterdagochtend nog. Een woordvoerder kon niets zeggen over de oorzaak van de brand. Het ministerie van binnenlandse zaken is een onderzoek gestart.