Sluiting kost helft banen bij kenniscentra

Redactie

De sluiting van de zeventien kenniscentra voor het beroepsonderwijs gaat ten koste van ongeveer de helft van de arbeidsplekken bij die instellingen. Van de ongeveer duizend banen gaan er 450 over naar de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), die de taken overneemt van de kenniscentra. Dat bevestigen de SBB en de koepelorganisatie van de kenniscentra donderdag, na berichtgeving in de Volkskrant.

De 550 banen die moeten worden geschrapt bij de kenniscentra worden ingevuld door ongeveer achthonderd mensen, zegt Wim Streumer van de koepelorganisatie WKBB. Omdat de bezuiniging al een tijdje bekend is, heeft ongeveer de helft van hen al een nieuwe betrekking gevonden, aldus Streumer.

De WKBB is in overleg met het ministerie van Onderwijs over de knelpunten van de sluiting. Streumer hoopt in ieder geval te bewerkstelligen dat de kenniscentra later sluiten dan 1 januari, omdat de SBB pas een halfjaar later begint. Hij heeft er geen fiducie in dat minister Jet Bussemaker (PvdA) de totale bezuiniging nog terugdraait.

"De sluiting is natuurlijk niet slim", wil Streumer nog wel kwijt. Door de bezuiniging zijn er veel minder mensen over om contact te leggen met bedrijven over leerwerkplekken. "Er wordt nu heel veel geld gestoken in de schoolkant van het beroepsonderwijs. Maar aan de bedrijfskant wordt beknot. Terwijl sommige leerlingen wel 75 procent van hun tijd bij bedrijven werkzaam zijn." Hij wijst erop dat de tijd dat leerlingen niet in de schoolbanken zitten maar bij bedrijven zijn ondergebracht juist goedkope opleidingsuren zijn.

De sluiting van de centra per 1 januari is onderdeel van het regeerakkoord. Het kabinet rekent erop dat dit volgend jaar een bezuiniging van veertig miljoen euro oplevert en tachtig miljoen euro structureel vanaf 2016. Voor de SBB blijft hierdoor in principe dertig miljoen euro over. Omdat de instantie in overleg meer taken overneemt, heeft Bussemaker in december besloten nog twintig miljoen euro beschikbaar te stellen.