Wilmots: "Moeten wedstrijd controleren"

heywoodu

Bondscoach Marc Wilmots van België kijkt uit naar de confrontatie met de Verenigde Staten. Beide landen strijden in Salvador om een plek in de kwartfinale van het WK. België werd groepswinnaar in een poule met Algerije, Rusland en Zuid-Korea.

Wilmots beseft dat in de knockoutfase alles mogelijk. "Dit is een nieuwe fase van het toernooi. Er kan nu niet meer gerekend worden", aldus de bondscoach van de Rode Duivels op een persconferentie. "We zijn hongerig."

"We gaan er alles aan doen om de kwartfinales te halen", zei Wilmots, die in de laatste groepswedstrijd tegen Zuid-Korea aanvoerder Vincent Kompany moest missen. "Ik weet niet of hij mee kan doen. We moeten de training afwachten. We nemen op de wedstrijddag een besluit of hij kan spelen."

De oud-international is op zijn hoede voor de VS. "Ze hebben een sterk middenveld, met Jermaine Jones die veel aanvalt. Maar wij moeten ons focussen op onszelf. We moeten de wedstrijd onder controle krijgen en ons eigen spel spelen. Daarin hebben we in de afgelopen tijd grote stappen gezet."

Wilmots hoopt dat Eden Hazard zich laat zien tegen Team USA. "Iedereen praat altijd over Eden. Hij gaat niet gebukt onder de druk. Hij is iemand met veel grote ambities. Maar hij kan het niet alleen. Individuele spelers kunnen alleen uitblinken in een goed team", aldus de keuzeheer van de Belgen.

Axel Witsel keert naar verwachting terug in de basis. De middenvelder van Zenit Sint-Petersburg wil met België naar de laatste acht. "Als we ons niet kwalificeren dan zou dat een hele grote teleurstelling voor ons zijn. We hebben een geweldig team met fantastische spelers", verklaart Witsel.

"Deze groep behoort zeker tot de beste acht op een WK", aldus de Belg, die behalve Hazard ook doelman Thibaut Courtois prijst. "Hij is één van de beste keepers van de wereld. Hij is een stille jongen, maar wel altijd bepalend voor ons. Thibaut maakt voor ons het verschil als we het lastig hebben."