Wilmots wil méér zien van Hazard

Frank (franklop)

België hoopt zich dinsdagavond ten koste van de Verenigde Staten te plaatsen voor de kwartfinale. Marc Wilmots verwacht van Eden Hazard dat hij de ploeg bij de hand neemt. De 23-jarige flankspeler kan terugblikken op een indrukwekkend seizoen in dienst van Chelsea, maar is er tot dusver nog niet in geslaagd om zijn kwaliteiten ook bij de nationale ploeg te etaleren.

De aanstaande ontmoeting met de VS biedt hem de uitgelezen kans om zich te laten gelden. "Eden wil meer brengen, hij wil belangrijker zijn", zei Wilmots maandag tijdens een persconferentie. "Iedereen weet dat. Ik wacht af wat er gebeurt en probeer niet te veel druk op zijn schouders te leggen. Ik zou graag willen dat hij een leider is in het veld, ook al is hij nog maar 23 jaar oud."

Tijdens de groepsfase kon de voorhoede van De Rode Duivels de torenhoge verwachtingen nog niet waarmaken. Wel kroonde de ploeg zich dankzij drie opeenvolgende overwinningen tot winnaar van Groep H.

Volgens Wilmots heeft Hazard meer in zijn mars dan hij tot dusver heeft laten zien. "Hij kan het spel dicteren, en belangrijk zijn met doelpunten. Dat is wat hij me vertelde toen we elkaar spraken. Maar er zit een gat tussen zeggen en doen. En dan ben je ook afhankelijk van de tegenstander, die ruimte moet weggeven."

De eerste groepswedstrijd van de Belgen, een 2-1 overwinning op Algerije, stemt Wilmots hoopvol. "Tegen Algerije was hij zeer dreigend. Ik reken op hem, en dat geldt ook voor België. Maar ik denk dat we de oplossing wel zullen vinden."