Kuijt treedt toe tot de club van honderd

Boris (borisz)

Dirk Kuijt speelt tegen Mexico zijn honderdste interland voor het Nederlands elftal. Daarmee treedt hij toe tot een select gezelschap. Naast Kuijt hebben alleen Edwin van der Sar (130), Frank de Boer (112), Rafael van der Vaart (109), Wesley Sneijder (103) en Phillip Cocu (101) meer dan honderd interlands gespeeld.

Kuijt maakte als speler van Feyenoord zijn debuut onder Marco van Basten op 3 september 2004 tegen Liechtenstein. Die oefenwedstrijd werd met 3-0 gewonnen. Op 9 oktober 2004 maakte hij zijn eerste goal voor Oranje tegen Macedonië.

De spits uit Katwijk is tot nu toe op vijf eindrondes actief geweest. Op het WK van 2006 kreeg hij in de achtste finales tegen Portugal de voorkeur boven Ruud van Nistelrooy. Toch lukte het Kuijt nooit om de vaste spits van het Nederlands elftal te worden. Op het EK van 2008 had Kuijt een basisplaats als rechtsbuiten.

Tijdens het WK van 2010 had Kuijt weer een basisplaats onder toenmalig bondscoach Bert van Marwijk. De aanvaller van Fenerbahçe betaalde dat vertrouwen uit met een doelpunt en drie assists.

Twee jaar later op het EK in Polen en Oekraïne moest Kuijt het vooral doen met invalbeurten. Van Marwijk gaf toen de voorkeur aan Ibrahim Afellay.

Dit WK speelt Kuijt verrassend genoeg als linksback. Tegen Spanje en Australië zat de Katwijker nog op de bank, maar tegen Chili en Mexico stelde Van Gaal hem op als linksback als vervanger van de geblesseerde Bruno Martins Indi.