UCI scherpt regels aan na ophef over Froome

Frank (franklop)

De UCI komt met een strenger beleid voor het verlenen van medische uitzonderingen voor middelen die op de dopinglijst staan. Dat heeft voorzitter Brian Cookson van de internationale wielerunie dinsdag via Twitter laten weten. Reden is de ophef die ontstond toen bleek dat Chris Froome in mei tijdens de Ronde van Romandië het middel prednisol mocht gebruiken wegens een luchtweginfectie.

De UCI kreeg het verwijt dat voor Tourwinnaar Froome een uitzonderingsmiddel in het leven was geroepen. Er zou te makkelijk dispensatie zijn verleend om het middel oraal in te nemen en niet via een spray, zoals gebruikelijk is.

Cookson spreekt de aantijgingen tegen, maar scherpt desondanks de regels aan. "Om in de toekomst controverse te voorkomen en er zorg voor te dragen dat het beschadigde vertrouwen van de fans in de wielersport wordt hersteld."

Per direct zal elk verzoek om dispensatie te krijgen worden voorgelegd aan een team waar minimaal drie artsen in zitten. Een complete nieuwe regelgeving is in voorbereiding en treedt op 1 januari volgend jaar in werking, meldt Cookson. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de internationale antidopingorganisatie WADA.