Zes maanden cel voor fraude met paardenpaspoorten

Redactie

Twee broers uit Heeswijk-Dinther moeten zes maanden de cel in wegens het frauderen met paardenpaspoorten. Het bedrijf waar zij vennoot waren moet zestigduizend euro boete betalen. Dat heeft de rechtbank maandag bepaald. De straf is lager dan de officier van justitie had geëist.

Een van de verdachten, een 34-jarige man, slaagde er met zijn bedrijf in tussen juli en augustus 2012 met valse paspoorten gebruikspaarden die niet geschikt waren voor consumptie toch te laten slachten. De karkassen werden aan een Italiaanse handelaar verkocht.

De 39-jarige broer van de verdachte, die niet fulltime voor het bedrijf werkzaam was, is volgens de rechtbank in gelijke mate verantwoordelijk. De man wist niet alleen van de fraude, maar droeg er ook aan bij, aldus de rechtbank.

"De mannen hebben de integriteit van de vleesketen bewust in gevaar gebracht", aldus de rechtbank, die het de verdachten aanrekent dat ze uitsluitend uit financieel gewin handelden. "Ze hebben het vertrouwen van de consument geschonden."

De officier van justitie wilde de mannen voor zestien maanden achter de tralies plaatsen. De rechtbank oordeelde echter dat minder feiten kunnen worden bewezen dan er ten laste zijn gelegd. Ook het feit dat de verdachten niet eerder voor dit soort strafbare feiten waren veroordeeld, was reden voor een lagere straf.