Cruijff: "Oranje moet met beide benen op grond blijven staan"

Frank (franklop)

Johan Cruijff heeft genoten van de 5-1 overwinning van Oranje op Spanje. Toch schuilen er volgens de legendarische nummer 14 ook valkuilen in het succes. "Door de 5-1 overwinning op Spanje is in ieder geval de eerste stap op het WK gezet. Niets meer of minder", laat Cruijff weten aan De Telegraaf.

"Het grote verschil wordt dat alle tegenstanders gewaarschuwd zijn. Dat heeft veel consequenties. Niemand haalt het nog in zijn hoofd om Nederland te onderschatten. Daarom is het essentieel dat iedereen met de beide benen op de grond blijft staan."

Cruijff verwacht dat de aankomende tegenstanders van het Nederlands Elftal, Australië en Chili, met het mes tussen de tanden zullen spelen. Oranje zal in zijn ogen bijzonder gefocust moeten zijn om geen fouten te maken.

"Het mag gewoon niet gebeuren dat Oranje na deze prachtige zege de volgende ronde niet gaat halen. Daarom moet juist nu iedereen drie keer zo scherp zijn", aldus de voormalige speler en trainer. "Je hebt drie punten en een doelsaldo van plus vier, wat op een toernooi een extra punt is. In theorie heb je aan twee keer een gelijkspel tegen Australië en Chili genoeg."

Toch hoopt Cruijff dat Oranje woensdagavond voor de overwinning gaat. "Ik zou het zekere voor het onzekere nemen en tegen de straks superscherpe Australiërs minimaal een 1-0 zege pakken. Hoe maakt niet uit, maar dan ben je in één keer van alle problemen af en mag de rest het uitzoeken."

Inmiddels heeft de Oranjegekte ook bij Cruijff toegeslagen. "Het afgelopen weekeinde deed ik mee aan een golftoernooi en speelde helemaal in het oranje. Oranje shirt, oranje broek en oranje schoenen. Iedereen keek zijn ogen uit, maar ik had er maling aan."