UEFA-baas Platini zegt steun Blatter op

heywoodu

Michel Platini heeft zijn vertrouwen in Sepp Blatter opgezegd. De voorzitter van de Europese voetbalbond vindt dat de FIFA-voorzitter moet aftreden. Dat heeft Platini vrijdag in gesprek met de Franse sportkrant L'Équipe gezegd. Blatter kondigde een dag eerder aan zich herkiesbaar te stellen voor een vijfde termijn.

"Ik denk dat de FIFA nieuwe, frisse adem nodig heeft", vertelt Platini. "In 2011 vroeg hij om onze steun en vertelde hij dat het zijn laatste termijn zou zijn."

De actie van Platini komt niet als een verrassing. Dinsdag opende de Europese voetbalbond bij monde van KNVB-voorzitter Michael van Praag en zijn Engelse collega Greg Dyke al de aanval op de 78-jarige Zwitser. Volgens de KNVB-voorzitter is Blatter te oud en is hij verantwoordelijk voor het slechte imago van de FIFA. "Mensen hebben de neiging om u niet meer serieus te nemen", zei de Nederlander.

Een dag later sloeg Blatter terug. Hij stelde zich gewoon herkiesbaar en noemde de actie van Van Praag de meest respectloze die hij ooit heeft meegemaakt.

Blatter staat sinds 1998 aan het roer bij de FIFA. De controversiële Zwitser ligt al geruime tijd onder vuur. De FIFA raakte de afgelopen weken wederom in opspraak. De Engelse krant The Sunday Times zegt over bewijzen te beschikken dat Qatar FIFA-functionarissen zou hebben omgekocht voor de toewijzing van het WK 2022.

Platini er nog niet over uit of hij zich kandidaat wil stellen voor de FIFA-verkiezingen van volgend jaar. Hij maakt bij de loting voor de Champions League, op 28 augustus in Monaco, zijn beslissing bekend.