Harde eisen Obama en Cameron tegen Rusland

Redactie

De Amerikaanse president Barack Obama en de Britse premier David Cameron hebben donderdag drie harde eisen gesteld aan Rusland om strengere sancties tegen de Russische economie te voorkomen. Rusland heeft een maand om deze eisen in te willigen, zeiden beide leiders na afloop van de G7-top in Brussel.

Rusland moet de nieuwe president van Oekraïne, Petro Porosjenko, erkennen, de toestroom van wapens vanuit Rusland naar Oekraïne een halt toe roepen en zijn steun voor pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne intrekken.

"De komende maand zal cruciaal zijn om te zien of president Poetin deze maatregelen heeft genomen. Dat zal ik president Poetin nog eens duidelijk maken wanneer ik hem later vandaag spreek", zei Cameron.

Volgens Obama hebben de leiders van de G7 unaniem ingestemd met het eisenpakket. "Als Poetin deze stappen neemt, kunnen we een begin maken met het opnieuw opbouwen van het vertrouwen tussen Rusland, zijn buren en Europa."

Later donderdag reist Obama naar Parijs voor een diner met de Franse president François Hollande. Hollande heeft later op de avond een tweede diner met Poetin, zodat de Russische en Amerikaanse leiders elkaar niet hoeven te treffen. Obama en Poetin zijn wel beiden aanwezig bij de herdenking van de geallieerde landing in Normandië, vrijdag precies zeventig jaar geleden.