NAVO-ministers van defensie bijeen in Brussel

Redactie

De ministers van defensie van de NAVO zijn dinsdag voor het eerst sinds het uitbreken van de onrust in Oekraïne bijeengekomen voor overleg. De belangrijkste kwestie op de agenda is hoe te reageren op de nieuwe Russische militaire mogelijkheden en de bereidheid van Moskou deze in te zetten. "We moeten de NAVO fitter, sneller en flexibeler maken", zei secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen.

De tweedaagse top in Brussel geldt als voorbereiding voor een NAVO-top in Wales, in september. Het bondgenootschap heeft in de tussentijd naar aanleiding van de Russische bezetting en annexatie van de Krim al enkele eerste stappen gezet. De ministers willen nu de blik vooruit werpen en bekijken hoe op de lange termijn moet worden gereageerd op Rusland. Er wordt onder andere gesproken over een plan voor militaire paraatheid, meer militaire oefeningen en de mogelijkheid om extra troepen in te zetten. In voorbereidende bijeenkomsten passeerde al een hele reeks mogelijkheden de revue. Zo wordt gedacht aan het opslaan van militair materieel in landen die vlakbij Rusland liggen.

De Russische gezant bij de NAVO sprak maandag met ambassadeurs van de 28 NAVO-lidstaten. Moskou liet na afloop weten dat het mogelijk tegenmaatregelen treft als de NAVO besluit tot een grote troepeninzet in Oost- of Midden-Europa. "Dit alles kan Europa terugwerpen naar de dagen van de Koude Oorlog en leiden tot een nieuwe wapenwedloop", zei gezant Aleksandr Groesjko. "We wachten af en we zullen wel zien wat de ministers beslissen."

Volgens NAVO-functionarissen worden er dinsdag en woensdag nog geen beslissingen verwacht. Die worden waarschijnlijk pas in september genomen. De ministers gaan het niet alleen over Oekraïne hebben. Ook wordt overlegd over de toekomst van Afghanistan en de defensiebudgetten.