'Islamsticker verstuurd in envelop Tweede Kamer'

MarcusViridis

De Saoedi's zijn nog steeds niet blij met Nederland. Het steekt het islamgekke land namelijk dat de beruchte sticker die Geert Wilders naar de Saoedische ambassade verstuurde, in een envelop van de Tweede Kamer zat. Dit zou de suggestie wekken dat sticker niet alleen van de alleenheerser van de PVV afkomstig is, maar de goedkeuring van het volledige kabinet draagt.

Dit werd gemeld door minister Timmermans van Buitenlandse Zaken na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Timmermans:"Ik denk niet dat hier nog verwarring over bestaat bij Saoedische autoriteiten, maar het wordt wel beschouwd als een affront". Het is dan ook zeer ongebruikelijk dat politieke partijen doodleuk de enveloppen van de Tweede Kamer gebruiken, volgens een persvoorlichter. Ze hebben namelijk gewoon hun eigen postpapier. Het is niet helemaal duidelijk of het enig lid van de PVV ook briefpapier van de Tweede Kamer voor de begeleidende brief heeft gebruikt. De PVV wil daar niet op reageren.

De vergevingsgezinde Saoedi's staan, op hun beurt, niet bepaald te trappelen om de diplomatieke rel uit de wereld te helpen. Eerst moeten er allerlei haatbaarden gerust gesteld worden. In de regio staat het land bekend als 'hoeder van de Islam' en dit nemen ze uiterst serieus.

Timmermans wil zo snel mogelijk richting Saoedi-Arabië om duidelijk te maken dat Wilders op persoonlijke titel handelde. Officieel is er nog geen handelsboycot, maar de minister hoort steeds vaker dat Nederlandse bedrijven worden overgeslagen bij het uitdelen van contracten. Er staat ongeveer 2,2 miljard exportgeld op het spel.

De verdediging van Wilders is de gebruikelijke mantra: hij vindt het onaanvaardbaar dat het Arabische land serieuze handelsmaatregelen overweegt. "Dit is een frontale aanval op onze vrijheid van meningsuiting. We mogen ons niet monddood laten maken door een barbaars land dat het woord mensenrechten niet eens kan spellen."

Timmermans wees er fijntjes op dat Nederland al jaren met Saoedi-Arabië in dialoog is over mensenrechten. Door de actie van het langstzittende Kamerlid lijkt deze deur echter te zijn dichtgegooid. Voordat er weer kan worden gesproken over dit gevoelige onderwerp dient eerst 'de rotzooi van Geert Wilders' opgeruimd te worden, aldus Timmermans.