ECB waarschuwt tegen aandelenzeepbel

Chuck-N0rr1s

De jacht naar hogere rendementen op de financiële markten kan voor een nieuwe risicovolle bubbel zorgen. Dat schrijft de Europese Centrale Bank (ECB) in een woensdag gepubliceerd rapport over de financiële stabiliteit in de eurozone.

Veel investeerders stappen volgens de centrale bank over van obligaties met een laag risico en dus rendement, naar beleggingen met hogere opbrengsten. Als er opeens minder geld op de markt beschikbaar is of beleggingen overgewaardeerd worden, levert dat gevaar op aldus de ECB.

"Ik heb geen advies voor beleggers, maar ze moeten alert zijn op deze risico's en zichzelf daartegen beschermen", zei vice-president Vitor Constancio in een toelichting op het rapport tegenover Reuters. Als voorbeeld haalde hij de crisis tussen Oekraïne en Rusland aan. Die zou volgens hem de financiële markten kunnen 'laten ontsporen'.

Een ander risico voor de financiële stabiliteit is volgens de ECB de hoge verliezen op leningen bij banken. Omdat veel banken hun balans hebben opgeschoond, nu zij worden doorgelicht door de nieuwe Europese bankentoezichthouder ECB, is dat risico wel afgenomen.

Volgens de centrale bank was de stress in het financiële systeem van de achttien eurolanden het afgelopen halfjaar 'gematigd'. De oprichting van de bankenunie heeft aan die rust bijgedragen. De eurolanden moeten wel de hervormingen afmaken, waarschuwt de centrale bank.