Weinig beweging op Amsterdamse beurs

Redactie

De Amsterdamse beurzen zijn woensdag door het uitblijven van nieuws amper van hun plaats gekomen. De AEX verloor 0,2 procent en kwam uit op 405,94 punten. De Midkapindex voor middelgrote bedrijven sloot vlak. Ook omringende Europese beurzen bleven dichtbij de slotkoers van een dag eerder.

"We liggen als een dode vis in het water", zei handelaar Laurens Maartens van NBWM. Volgens handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO wachten de beleggers op de plannen van de Europese Centrale Bank volgende week donderdag. Bankpresident Mario Draghi hintte begin deze maand op actie van de centrale bank van de eurozone in juni.

Binnen de AEX sloten twaalf van de 25 fondsen de dag hoger af. Boskalis en Randstad waren de uitblinkers met een plus van twee procent. De uitzender profiteerde van het nieuws dat het uitzendwerk in het eerste kwartaal in Nederland is gegroeid.

SBM Offshore kelderde daarentegen met 8,9 procent. Het Braziliaanse Petrobras heeft de Nederlandse oliedienstverlener voorlopig uitgesloten voor biedingen, zolang er een onderzoek loopt tegen het olieconcern voor omkoping in Brazilië. Ook Ahold leed met min 3,3 procent een fors verlies. Het concern opende voorbeurs de boeken. De omzet bleek conform verwachting teruggelopen door de lage inflatie en lagere verkoop.

Op een vlakke Midkap kon USG People net als Randstad profiteren van het goede nieuws over de uitzendsector. Ook vastgoedfondsen Vastned Retail en Eurocommercial Properties presteerden met een winst van 1,4 procent sterk. Onderaan bungelde het volatiele Imtech met een verlies van 3,8 procent.

Op lokaal niveau noteerde SnowWorld 1,5 procent hoger nadat het een hogere operationele winst rapporteerde over het fiscaal eerste halfjaar. Verder steeg Kardan 3,8 procent nadat het dinsdag nabeurs de resultaten over het eerste kwartaal publiceerde. Het bedrijf boekte een nipte winst.