[Giro] UCI weigert klassement aan te passen

Boris (borisz)

De UCI en de koersdirectie van de Giro d'Italia weigeren het klassement aan te passen. Dat meldt de AIGCP, de organisatie van profploegen, woensdag. De wielerploegen hadden om aanpassing gevraagd vanwege de chaos in de bergrit van dinsdag. Toen was er onduidelijkheid of de koers al dan niet geneutraliseerd was.

De ploegen wilden dat de tijdverschillen uit de afdaling van de Stelvio werden geschrapt. Via de koersradio was namelijk bekendgemaakt dat er achter motoren afgedaald zou worden omdat het risico anders te groot zou zijn. Daar kwam vervolgens niets van terecht waardoor sommige renners veel tijd wonnen in de afdaling.

De AIGCP is niet te spreken over de weigering om tijdsverschillen aan te passen. "Procedures boven sportiviteit stellen is simpelweg onacceptabel en erg teleurstellend." De ploegleiders hadden woensdagochtend gedreigd met een staking, maar zagen daar op het laatste moment van af. Dat deden ze naar eigen zeggen uit respect voor de fans.

Toch willen ze wel veranderingen doorgevoerd zien. "In wedstrijden vertrouwen teams op de informatie van de koersradio. In moeilijke omstandigheden wordt deze informatiestroom nog belangrijker", stellen ze. "Daarom moet de informatie consequent en duidelijk zijn en geen ruimte voor twijfel overlaten."

"Om een eerlijke wielersport te hebben, moeten teams een regelgever hebben die de regels op een transparante, consequente en eerlijke manier toepast", menen de teams. "De volledige afwezigheid van het vermogen om fouten in de race te corrigeren heeft een duidelijke invloed op de resultaten van dinsdag en tot het einde van de Giro. Dat mag nooit gebeuren."

De UCI had eerder al aangegeven de gebeurtenissen te betreuren. "Vanwege bezorgdheid over de veiligheid nam de organisatie het initiatief om motoren in te zetten in de afdaling van de Stelvio", schreef de wielerbond op Twitter. "Dit had door de jury goed moeten worden gekeurd en gecoördineerd en had duidelijker naar de teams moeten worden gecommuniceerd."