Obama: doorgaan met dooddronen

Redactie

De Verenigde Staten gaan door met het uitvoeren van droneaanvallen en andere speciale operaties als dit nodig is om de nationale veiligheid te verdedigen. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama woensdag gezegd in een toespraak voor de oudste militaire academie van het land, West Point bij New York.

De president zette het toekomstige Amerikaanse buitenlandbeleid uiteen in de speech. De VS willen in de toekomst meer samenwerken met bondgenoten, maar zullen soms ook alleen actie ondernemen. Obama herhaalde zijn eerdere standpunt dat droneaanvallen louter mogen plaatsvinden als het 'vrijwel zeker' is dat hierbij geen burgerslachtoffers vallen. De VS liggen juist onder vuur omdat de aanvallen met onbemande vliegtuigen al het leven hebben gekost aan honderden burgers, onder wie veel kinderen.

Obama zei verder dat de VS een leidende factor moeten blijven spelen binnen de internationale gemeenschap, maar ook moeten oppassen niet te snel militaire operaties in andere landen te beginnen. Volgens de president komen de VS uit een lang oorlogsseizoen en is het land zelden zo krachtig geweest op het wereldtoneel.