Advocaat: Frank R. al veroordeeld door media

Redactie

Zedenverdachte Frank R. uit Cuijk is door de media-aandacht al veroordeeld en afgestraft. Dat zei zijn advocaat Tjalling van der Goot woensdag in de rechtbank in Assen. De raadsman vroeg de rechtbank daar rekening mee te houden. Het Openbaar Ministerie eiste tien jaar cel en tbs met dwangverpleging. Ook moet R. een schadevergoeding van 52 duizend euro betalen aan acht slachtoffers.

R. wordt verdacht van grooming, ontucht, verkrachting en kinderporno. De Brabander werd vorig jaar in mei in Groningen aangehouden met een 12-jarig meisje dat als vermist was opgegeven. "In oktober werd door het openbaar ministerie in de media gebracht dat een verdachte was opgepakt in de grootste groomingzaak ooit. Er zouden 300 slachtoffers zijn gemaakt. Onzin, er deden uiteindelijk 21 slachtoffers aangifte", aldus de raadsman.

Door publiciteit ontstond volgens Van der Goot grote commotie rondom zijn cliënt. "Buren werden geïnterviewd. De man werd afgeschilderd als een monster. Foto's van de man werden verspreid". Als klap op de vuurpijl was Frank R. kort voor de media-aandacht overgeplaatst naar een reguliere afdeling van de gevangenis. "Sindsdien zit de man uit zelfbescherming geïsoleerd in zijn cel".

Bovendien heeft R. vanaf het moment van zijn aanhouding meegewerkt aan het onderzoek en openheid van zaken gegeven, vindt Van der Goot. "De man heeft meermalen, ook tijdens de zitting, spijt betuigd".

De raadsman noemde de geëiste celstraf te lang en niet onderbouwd en tbs met dwangverpleging onnodig zwaar. Een behandeling in de psychiatrische kliniek FPK in Assen, die gespecialiseerd is in zedendelinquenten, vindt Van der Goot het juiste traject.

"Maar deze kliniek toont koudwatervrees en durft niet de nek uit te steken." De kliniek liet de rechtbank eerder weten Frank R. niet te willen opnemen, omdat hij een intensievere en complexere behandeling nodig heeft. Bovendien kan de kliniek 'hoogstwaarschijnlijk niet voldoende veiligheidsmaatregelingen treffen'.

"Hoogstwaarschijnlijk wil nog niet zeggen; onmogelijk", aldus Van der Goot. Hij vroeg de rechtbank R. te veroordelen tot vier jaar cel en tbs met voorwaarden en een behandeling in de FPK in Assen.