VS geven landen miljarden voor strijd tegen terreur

Redactie

De Verenigde Staten richten een fonds van omgerekend 3,6 miljard euro op om andere landen te steunen bij het bestrijden van terrorisme. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry woensdag gezegd.

Kerry voegde er aan toe dat president Barack Obama de oprichting van het fonds later op de dag officieel bekendmaakt in een toespraak op de oudste militaire academie van de VS, in West Point bij New York. Volgens de minister stelt het fonds de internationale gemeenschap in staat om de oorlog tegen het terrorisme vanuit meer locaties aan te sturen. Dit sluit beter aan op een 'snel veranderende en steeds complexer wordende wereld waarin terrorisme een belangrijke bedreiging is', aldus Kerry.

Kerry verdedigt verder de keuze van Obama om Amerikaanse troepen terug te trekken uit Afghanistan. Volgens Kerry moeten de Afghanen 'op een gegeven moment zelf voor hun veiligheid en krijgsmacht zorgen'. Dat moment is aanstaande, omdat de VS niet eeuwig voor het land kunnen blijven zorgen, aldus de minister.

"Wij laten Afghanistan hiermee niet vallen", aldus Kerry. "Afghanistan wordt door deze beslissing alleen maar sterker." Kerry merkte op dat de Afghanen zelf willen dat de Amerikaanse militairen hun biezen pakken.