Allison: Ferrari mist creativiteit

Peterselieman

De engineers bij het Formule 1-team Ferrari moeten meer de ruimte krijgen om te handelen, zo vindt technisch directeur James Allison. Hij heeft de Italiaanse renstal onder de loep genomen en is tot de conclusie gekomen dat de huidige manier van werken conservatief is en niet tot wereldtitels zal gaan leiden.

Allison: "Er is een overdaad aan talent binnen Ferrari. Op basis van ervaring en kwaliteit van de technische mensen doet dit team voor niemand onder. Het is alleen een kwestie van het personeel aanmoedigen om ongebaande paden te betreden en ze de tijd te geven. Het is oké als een bepaald concept dan niet werkt, omdat ze er wel het nodige van leren."

Nu is dat nog te weinig het geval, omdat de juiste werkomstandigheden er niet zijn. "Creativiteit en originaliteit ontstaan alleen als je de engineers de vrijheid en ruimte geeft om dat te doen. Als je ze dwingt om met hun rug tegen de muur te opereren, binnen deadlines die eigenlijk te krap geformuleerd zijn, dan hebben ze niet de tijd om een andere benadering voor een bepaald probleem te verkennen."