Afname wateroverlast oosten verwacht

Redactie

De wateroverlast in het oosten van het land door de zware regenval neemt de komende dagen weer af. Dat verwachten waterschappen in Overijssel en Drenthe. Ondertussen zijn de Overijsselse Vecht en de Hoogeveensche Vaart nog wel afgesloten voor het scheepvaartverkeer.

Vanwege de hevige regenval in Duitsland en Oost-Nederland was onder meer het water in de Vecht gestegen en liepen uiterwaarden onder water. Het waterschap Groot Salland verwacht echter dat de waterstand in de Vecht zich woensdag en donderdag stabiliseert en daarna weer afneemt, zegt een woordvoerder. "Er komt niet meer water bij dan dat afgevoerd kan worden."

Ook bij landerijen in de regio Staphorst en Nieuwleusen die door de fikse neerslag onder water zijn komen te staan, neemt de overlast af, voorspelt hij. De afsluiting van de Vecht duurt vermoedelijk nog een paar dagen.

Het waterschap Reest en Wieden denkt ook dat de situatie zich de komende dagen stabiliseert en dat de problemen daarna afnemen. Dinsdag meldde Reest en Wieden nog dat het gebied van het waterschap, het zuidwesten en midden van Drenthe en het noordwesten van Overijssel, 'tot aan de rand toe gevuld is met water'. In het gebied staat op sommige plaatsen door verzadiging van de grond water op het lagere land.

In de nacht van dinsdag op woensdag heeft het volgens een woordvoerder van Reest en Wieden echter bijna niet geregend. "In sommige delen is het waterpeil gezakt." Voor woensdag wordt nog wel regen voorspeld. "We blijven doorgaan met krooshekken en duikers schoonhouden."

In het gebied van waterschap Vechtstromen is de afgelopen uren minder dan de verwachte veertig millimeter regen gevallen. In dit waterschap is ook water van de Vecht in de uiterwaarden gelopen. "Dat is vervelend voor degenen die er een terras of camping hebben", vertelt een zegsman. Een groter probleem is er echter dat het water uit gebieden om de Vecht heen zo snel mogelijk naar de regenwaterrivier moet. "Maar dat gaat niet snel genoeg. Daardoor komt er water op het land en op sommige plekken op straat te staan."

Weerplaza voorspelt woensdag dat na enkele dagen met veel regen het weerbeeld er tijdens het hemelvaartweekeinde er een stuk beter uit. Hemelvaartsdag begint nog nat maar vanaf vrijdag laat de zon zich weer zien.