Samsom naar Bilderbergconferentie

Redactie

PvdA-leider Diederik Samsom woont dit jaar de Bilderbergconferentie bij. Ook minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft een uitnodiging gekregen. Dat blijkt uit de publicatie van de deelnemerslijst op de website van de conferentie.

Daarnaast prijken topman van ABN Amro en voormalig VVD-minister Gerrit Zalm, publicist en hoogleraar Paul Scheffer, Shell-topman Ben van Beurden en econoom Victor Halberstadt op de lijst. Ook prinses Beatrix is bij de bijeenkomst, die van donderdag tot zondag plaatsvindt in Kopenhagen.

De conferentie buigt zich dit jaar over thema's als privacy, de economische en politiek ontwikkeling van China, het Midden-Oosten en Oekraïne. Andere bekende namen die afreizen naar de Deense hoofdstad zijn Google-topman Eric Schmidt, topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds Christine Lagarde en NAVO-baas Anders Fogh Rasmussen.

De Bilderbergconferenties zijn altijd met veel geheimzinnigheid omgeven. Pers is niet welkom en na afloop wordt geen verslag gedaan van wat er is besproken. Dat voedt speculatie van complotdenkers. Zo wordt beweerd dat de internationale vrijmetselarij op de conferentie samenzweert, of dat er een 'wereldregering' wordt gesmeed die een wereldwijde dictatuur nastreeft.

De conferentie leidt steevast tot Kamervragen. De aanwezigheid van premier Mark Rutte (VVD) vorig jaar zorgde ervoor dat PVV-leider Geert Wilders wilde weten waarom Rutte 'een luxe suite in een vijfsterrenhotel en geheimzinnig geklets' prefereerde boven de ministerraad. De conferentie viel toen samen met het wekelijkse kabinetsberaad.

Nederland is altijd nauw verbonden geweest met de conferentie. Prins Bernhard was in 1954 een van de initiatiefnemers van de eerste bijeenkomst, die werd gehouden in Hotel De Bilderberg in Oosterbeek nabij Arnhem. De conferentie werd in het leven werd geroepen om de verhouding tussen de Verenigde Staten en Europa te verbeteren.