Teeven wil ruimere vergoeding voor mantelzorger

Redactie

Mensen die bij ziekte en overlijden van naasten zelf de verzorging en begeleiding op zich nemen, moeten beter worden gecompenseerd. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vindt de huidige regeling te beperkt.

Nu krijgen mensen alleen de kosten vergoed tot het bedrag dat ze kwijt zouden zijn als professionele hulp zou worden ingeschakeld. Dat bedrag kan lager zijn dan het geld dat ze mislopen omdat ze niet kunnen werken. Nu kunnen zorgvragers hun mantelzorger voordragen voor een mantelzorgcompliment, een vergoeding van tweehonderd euro. Die mogelijkheid verdwijnt volgend jaar.

Teeven wil ook dat er een vergoeding komt voor zogenoemde affectieschade voor naasten en nabestaanden van slachtoffers met ernstig en blijvend letsel of die zijn overleden door een gebeurtenis waarvoor een ander aansprakelijk is. Het gaat bijvoorbeeld om verkeersongelukken, een medische fout, bedrijfsongeval of geweldsmisdrijf. De vergoedingen liggen tussen de 12.500 en twintigduizend euro.

Ouders van een misbruikt kind kunnen verder straks de kosten voor medische behandeling en begeleiding van hun kind op de dader verhalen. Nu kan dat niet omdat volgens de wet alleen slachtoffers een verzoek tot schadevergoeding kunnen indienen. Teeven komt hiermee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak.