Rutte wil energieke EU-hervormer

Redactie

De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie moet iemand worden die 'met veel energie' veranderingen in de Europese Unie tot stand kan brengen. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) dinsdagavond gezegd na afloop van een diner met zijn collega-regeringsleiders in Brussel.

Het staat niet vast dat de nieuwe voorzitter een van de kandidaten wordt die vanuit het Europees Parlement naar voren zijn geschoven, zei Rutte. "Dat is geen automatisme. Daarmee zouden we het veld van kandidaten op voorhand inperken."

Volgens Rutte is er in grote lijnen overeenstemming onder zijn collega's dat er meer focus moet komen in het werk van de EU. "Er is een zekere mate van een rode draad te ontwaren", zei Rutte. Het stimuleren van economische groei en werkgelegenheid moet in elk geval voorop staan, herhaalde Rutte.

EU-president Herman van Rompuy gaat met alle regeringsleiders praten om overeenstemming te krijgen over wat precies de prioriteiten moeten worden voor de komende vijf jaar. Als dat duidelijk is, wordt er een geschikte commissievoorzitter bij gezocht, zo is volgens Rutte de bedoeling. "De kandidaat moet iemand zijn die de gewenste veranderingen tot stand kan brengen."

Rutte wilde niet ingaan op de vraag of de zogenoemde Spitzenkandidaten Jean-Claude Juncker en Martin Schulz geschikte personen zouden kunnen zijn om de hervormingen door te voeren. Hij laat het aan Van Rompuy om voorstellen te doen. Daartoe gaat de EU-president ook in gesprek met de fracties in het Europees Parlement.

Volgens Rutte is het de bedoeling dat er volgende maand meer duidelijkheid komt, maar het kan ook langer duren. "Het kan langer gaan duren dan we hopen, maar alles is gericht op snelheid."