ABN AMRO en ASR stappen in Euronext

Harry

ABN AMRO en ASR Nederland, beide in staatshanden, hebben toegezegd voorafgaand aan de beursgang een deel van de aandelen in het Europese beursbedrijf Euronext te kopen. Dat blijkt dinsdag uit de aankondiging van de beursgang door eigenaar Intercontinental Exchange (ICE).

Voorafgaand aan de beursgang wordt ongeveer een derde van de aandelen met een kleine korting verkocht aan een groep van tien institutionele beleggers. Naast ABN AMRO en ASR zijn dat onder meer de Franse banken BNP Paribas en Société Générale, de Belgische en Franse staatsinvesteringsfondsen en een Portugees pensioenfonds. Euronext is eigenaar van de beurzen in Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon.

De groep beleggers heeft toegezegd om in de drie jaar na de beursgang de aandelen sowieso niet te verkopen. De partijen laten gezamenlijk weten 'stabiele aandeelhouders' te zijn. "Wij zijn toegewijd aan het langetermijnsucces van Euronext bij de beursgang." De financiële autoriteiten in de vier landen moeten nog wel toestemming geven voor de investering.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zei eerder dat Nederland niet direct zou gaan investeren in het Europese beursbedrijf. ABN AMRO en ASR Nederland zijn sinds de kredietcrisis genationaliseerd. In de komende twee jaar is het kabinet wel van plan de twee, waarschijnlijk via een beursgang, weer van de hand te doen.

ICE kondigde dinsdag aan Euronext nog dit jaar naar de beurs te willen brengen. Het Amerikaanse beursbedrijf kocht NYSE Euronext, ook eigenaar van de New York Stock Exchange, eind 2012 over. De Europese dochter werd al snel apart gezet om een beursgang mogelijk te maken.