Hoofdrol Scholten van Aschat in film Joran Lürsen

Vincent (vinnypassy)

Gijs Scholten van Aschat, Jacob Derwig en Rifka Lodeizen gaan de hoofdrollen spelen in Publieke Werken van regisseur Joram Lürsen. Dat liet distributeur Wild Bunch maandag weten. De film, die volgend jaar verschijnt, is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Thomas Rosenboom, waarvoor hij in 2000 de Libris Literatuurprijs won.

Het historische drama speelt zich af in het Amsterdam van 1888 en draait om vioolbouwer Vedder, de rol van Scholten van Aschat. Hij moet verhuizen omdat zijn huis, tegenover het net opgeleverde Centraal Station, wordt gesloopt om het Victoria Hotel te kunnen bouwen. Hij weigert echter te vertrekken.

Vedders overmoedige neef Anijs, gespeeld door Derwig, is apotheker en heeft zich door ongeoorloofd medisch handelen ernstig in de nesten gewerkt. Hij zoekt een uitweg voor zichzelf en zijn vrouw Martha, de rol van Lodeizen, maar ook voor een groep arme turfstekers die hij een toekomst in Amerika belooft. Vedder en Anijs beramen een riskant plan om het onderste uit de kan te halen, met tragische gevolgen.


Hoofdrol Scholten van Aschat in film Joran Lürsen (Foto: Novum)