'Prijsstabiliteit blijft hoofddoel centrale bank'

Redactie

Het stimuleren van prijsstabiliteit moet het belangrijkste doel blijven van het monetaire beleid van centrale banken. Dat heeft voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Christine Lagarde zondag gezegd op een congres van de Europese Centrale Bank (ECB) in Portugal.

De laatste maanden wordt er vanuit verschillende hoeken geroepen dat bijvoorbeeld de ECB zich moet gaan bezighouden met de wisselkoers van de euro. Veel Europese bedrijven die exporteren hebben namelijk last van de dure euro.

Volgens Lagarde kunnen centrale banken wel een ruimer mandaat krijgen, maar moet het hoofddoel, het in de hand houden van inflatie, dan wel goed bewaakt worden. Centrale banken kunnen volgens Lagarde alleen goed werken als het mandaat duidelijk is, er consistente beslissingen worden genomen en er overeenstemming is over het doel.

Het toevoegen van bijvoorbeeld 'stabiliteit van het financiële systeem' als doel zou volgens de Française het mandaat van centrale banken veel vager maken. Dat komt doordat de einddoelen moeilijk te definiëren zijn en de vooruitgang moeilijk te meten is. "Vaak is er een crisis nodig om te laten zien hoe instabiel een financieel systeem is", zei Lagarde. "En dan is het te laat."

Lagarde pleitte verder voor meer samenwerking tussen de centrale banken, nu het financiële systeem in de wereld steeds complexer en onderling afhankelijk is geworden. Zo had de beslissing van de Federal Reserve om in de Verenigde Staten veel geld in de economie te pompen en om daarmee weer te stoppen, grote gevolgen voor opkomende landen.

"Als het beleid alleen vanuit het nationale perspectief wordt gezien, kunnen we in een wereld belanden met alleen ad-hocbeslissingen, minder stabiliteit en het gevaar dat financiële stabiliteit wordt geëxporteerd", betoogde Lagarde. Centrale banken zouden gezamenlijk moeten gaan analyseren wat de effecten zijn monetair beleid, ook in andere landen en voor de welvaart in de hele wereld.