Compensatieregeling voor Moerdijkverlaters

Redactie

Inwoners uit Moerdijk die het dorp willen verlaten vanwege de aanstaande uitbreiding van de haven, kunnen compensatie krijgen voor de verkoop van hun woning. Ze krijgen gegarandeerd 95 procent van de taxatiewaarde van hun huis. Dat heeft de gemeente Moerdijk, de provincie Noord-Brabant en het Havenschap Moerdijk gezamenlijk bekendgemaakt.

De maatregel is een vangnet voor mensen die denken hun huis niet te kunnen verkopen. Met de regeling kunnen ze hun woning altijd kwijt aan de gemeente. Moerdijk probeert de woning eerst zelf binnen een halfjaar te verkopen. Als dat niet lukt, gaat de gemeente tot koop over.

"Op deze wijze geven we de inwoners van de kern helderheid en een oplossing voor de financiële onzekerheid, want zekerheid is ook leefbaarheid. Daar hebben ze recht op", zegt burgemeester van Moerdijk Jac Klijs (CDA) in een verklaring.

De toekomst van Moerdijk staat sinds enige tijd ter discussie sinds bekend werd dat het dorp de ontwikkeling van de haven in de weg zit. Uit een eerder gehouden enquête van de gemeente bleek dat ongeveer de helft van de inwoners voor zichzelf geen toekomst in het dorp ziet en liever wil vertrekken.

De gemeente en provincie willen Moerdijk aantrekkelijker maken zodat de inwoners niet meer weg willen. Zo komt er een nieuw dorpshuis, worden woningen opgeknapt en worden stankhinder aangepakt. Voor de maatregelen is in totaal acht miljoen euro uitgetrokken. Als de plannen definitief doorgaan komt daar nog een bedrag van twaalf miljoen euro bovenop.

"We geloven in het dorp en willen het dorp zo verfraaien en aantrekkelijk maken dat mensen niet meer weg willen en weer een toekomst zien in de kern", aldus Klijs. Hij hoopt dat de compensatieregeling dan uiteindelijk overbodig is.