'Huiseigenaren stellen onderhoud huis langer uit'

Harry

Huizen worden minder waard doordat huiseigenaren noodzakelijk onderhoud aan de woning vaker uitstellen. Eigenaren investeren minder in hun woning omdat ze minder geld te besteden hebben en minder snel financiering loskrijgen bij banken. Dat zegt Vereniging Eigen Huis dinsdag in het AD.

Door het achterstallig onderhoud gaat de kwaliteit van de woning achteruit, en dus ook de waarde. "Als er niet op tijd wordt geschilderd, gaat het al gauw van kwaad tot erger", waarschuwt woningmarktspecialist Bob Maas van de vereniging. "En als de buitenboel begint te rotten, ben je verder van huis."

Dertig procent van de huiseigenaren heeft geen geld voor onderhoud, bleek eerder uit een rapport van onderzoeksbureau GfK. Het aantal aanvragen voor woningverbeteringen bij de Nationale Hypotheek Garantie liep daardoor terug naar 2600 in het afgelopen kwartaal, tegen 4900 een jaar eerder, schrijft de krant.

Ook klusbedrijven merken dat opknapbeurten langer worden uitgesteld. "Wij merken dat door de andere klussen die we krijgen. Meer achterstallig onderhoud dat we moeten aanpakken", zegt Kees Huisman van de branchevereniging voor Klusbedrijven in de krant.