NBA wil Sterling begin juni wegwerken

Frank (franklop)

De NBA wil begin juni een einde maken aan Donald Sterlings eigenaarschap van Los Angeles Clippers. De Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie heeft de vanwege racisme in opspraak geraakte Sterling officieel ervan beschuldigd de competitie schade te hebben toegebracht met zijn uitspraken. Op 3 juni volgt een hoorzitting, waarna de overige clubeigenaren kunnen stemmen om Sterling de Clippers te ontnemen.

Sterling werd al eerder voor het leven geschorst en kreeg een boete van 2,5 miljoen dollar. Tegen zijn vriendin had hij in een opgenomen gesprek gezegd dat ze niet te koop moest lopen met haar vriendschappen met zwarte mensen en ze hen niet mee moest nemen naar wedstrijden van de Clippers. Hij noemde daarbij specifiek basketballegende Magic Johnson. In een interview met CNN haalde hij vorige week opnieuw uit naar Johnson.

De NBA verwijt Sterling dat zijn uitspraken de standpunten van de competitie over diversiteit en eenheid ondermijnen. De relatie tussen de NBA en haar fans en het vermogen van de basketballiga om sponsoren aan te trekken zijn onder meer verstoord. Bovendien heeft Sterling in de ogen van de NBA een onjuiste en misleidende verklaring afgegeven over de zaak.

Sterling heeft tot 27 mei om te reageren op de aantijgingen. Ook heeft hij het recht om op 3 juni zelf gehoord te worden. De miljardair, die de Clippers in 1981 kocht, heeft eerder al aangegeven de boete niet te betalen. Zijn vrouw, van wie hij al jaren gescheiden van tafel en bed leeft, wil via de rechter voorkomen dat zij de helft van de Clippers waar ze recht op meent te hebben ook kwijtraakt. De NBA gaf al aan dat Sterling de enige eigenaar is.