Malinese leger tracht Kidal te heroveren

Chuck-N0rr1s

Het Malinese leger heeft maandag militairen naar Kidal gestuurd om de stad te heroveren op rebellen. Dat meldt persbureau AFP. De Toeareg-strijders vielen Kidal zaterdag binnen, waarbij 36 mensen om het leven kwamen en dertig regeringsmedewerkers gegijzeld werden. Een dag later verklaarde premier Moussa Mara dat het land in oorlog verkeert met de separatisten.

"We ondernemen al het mogelijke om onze aanwezigheid in het noorden te versterken", verklaarde een bron binnen de Malinese krijgsmacht. Volgens hem zouden meer militairen onderweg zijn naar Kidal.

De VN-missie in Mali, de Europese Unie en de West-Afrikaanse statenbond Ecowas veroordeelden zondag de aanval van Malinese rebellen op Kidal. De overval op de noordelijke stad is een ernstige schending van het voorlopige vredesakkoord, vindt het drietal.

Kidal ligt ongeveer 350 kilometer van de basis waar Nederlandse militairen zijn gelegerd. De moslimextremisten die vorig jaar, aanvankelijk in samenwerking met Toeareg-rebellen, Noord-Mali veroverden zijn door Franse en Afrikaanse militairen teruggeslagen. Verslagen lijken ze allerminst. Bovendien heeft Bamako ook veel te stellen met het onafhankelijkheidsstreven van de Toearegs.