Formule 1-legende Brabham overleden

Frank (franklop)

Formule 1-legende Jack Brabham is maandag op 88-jarige leeftijd overleden. De Australiër veroverde drie wereldtitels in de koningsklasse van de autosport en is de enige coureur die het kampioenschap won in een bolide die zijn naam droeg. In 1966 glorieerde hij op 40-jarige leeftijd in een Brabham. Zijn twee andere titels behaalde hij in 1959 en 1960 voor Cooper.

Zijn overlijden leidde zelfs tot een verklaring van premier Tony Abbott. "Australië is een legende kwijtgeraakt. Met zijn pioniersgeest personificeerde Sir Jack Brabham het ware karakter van de Australiër." Volgens zijn jongste zoon David is Brabham vredig ingeslapen in zijn woonplaats Gold Coast.

Brabham debuteerde in 1955 en nam in 1970 afscheid van de Formule 1 na 126 grandprixraces, waarin hij 14 overwinningen boekte en 31 keer op het podium stond. Na zijn carrière deed de Australiër afstand van zijn aandeel in de renstal aan de andere oprichter van het team, Ron Tauranac. Tauranac zocht echter investeerders, waardoor hij het team na een jaar verkocht aan de Brit Bernie Ecclestone, die tot op de dag van vandaag de commerciële baas is in de Formule 1. Brabham legde zich toe op het ondernemen en zette diverse bedrijven op, onder meer een ranch, garages en een luchtvaartmaatschappij.

"De titel legende is vaak een wat overdreven omschrijving voor een succesvolle sportman, maar in het geval van Jack Brabham is het volledig gerechtvaadigd. Hij is drievoudig wereldkampioen en blijft waarschijnlijk voor altijd de enige coureur die de titel veroverde in een auto die hij zelf ontwierp en bouwde", eerde McLaren-baas Ron Dennis zijn oud-collega.