Argentijnen eisen meer loon en minder misdaad

Redactie

Vakbondsleden hebben woensdag voor het Argentijnse regeringspaleis hervormingen geëist van president Cristina Fernandez. Ze willen lagere inflatie, minder criminaliteit en een einde aan belastingen voor werkende mensen.

Protestleider Hugo Moyano riep 'de volledige maatschappij' op deel te nemen aan de protesten. Eerder maakte hij afspraken met een aantal politici die Fernandez in 2015 hopen op te volgen. Moyano zegt een debat te willen over oplossingen voor de Argentijnse problemen.

"Het kan niet zo zijn dat de werkende man een schandalige belasting wordt opgelegd, dat inflatie de salarissen van werknemers opslokt en dat we steeds meer ontslagen en schorsingen zien", aldus Moyano.

De regering zet de demonstraties weg als een duidelijke politieke zet van de vakbond. Kabinetschef Jorge Capitanich zegt dat bedrijven en niet de overheid verantwoordelijk zijn voor de stijgende inflatie, die volgens analisten op zo'n dertig procent per jaar ligt. Klachten over criminaliteit horen volgens hem thuis bij de 24 gouverneurs, omdat zij verantwoordelijk zijn voor de misdaadbestrijding.