'Corruptie is niet het einde van Expo 2015'

Redactie

De wereldtentoonstelling in Milaan gaat in 2015 gewoon door. Dat heeft de Italiaanse premier Matteo Renzi dinsdag beloofd. De expo wordt geplaagd door een corruptieschandaal.

De Italiaanse justitie doet onderzoek naar tegenslagen bij grote bouwprojecten in de regio Lombardije. Onderdeel van dat onderzoek zijn bouwcontracten voor de wereldtentoonstelling met een waarde van in totaal 180 miljoen euro. Vorige week vaardigde het openbaar ministerie zeven arrestatiebevelen uit. Onder de verdachten is de bouwcoördinator van de wereldtentoontstelling. Tevens worden twee politici verdacht, die ook al betrokken waren bij een enorme corruptiezaak in de jaren negentig.

"Ik geef toe dat ik een wanhopig gevoel krijg als ik beelden zie van een hand die een envelop uit een jaszak trekt, en dezelfde namen zie opduiken uit een verleden dat verwerkt en opgeborgen had moeten zijn", zei Renzi na overleg met managers van de expo. "Wie steelt moet gestopt worden. Je stopt het project niet. Je stopt de dieven."