Bannister viert zestig jaar sinds historisch record

heywoodu

Op een natte, winderige lentedag zestig jaar geleden zorgde de Engelse atleet Roger Bannister voor een mijlpaal. Op 6 mei 1954 liep hij de mijl, 1600 meter of vier rondjes op de atletiekbaan, in Oxford in een tijd onder de vier minuten. Velen hadden zich hardop afgevraagd of mensen tot die prestatie in staat waren, maar met de hulp van twee hazen liep Bannister de afstand in 3:59,4 minuten.

Bannisters record bleef maar anderhalve maand staan. De Australiër John Landy scherpte het na 46 dagen al aan. Bannister vond dit echter niet erg, want kort daarop versloeg hij Landy in een rechtstreeks gevecht om goud op de Commonwealth Games, een prestatie waar Bannister veel meer trots op was.

Sinds Bannister liepen honderden atleten de mijl onder de vier minuten. Het wereldrecord werd achttien keer verbeterd. De huidige mondiale beste tijd werd in 1999 gelopen door Hicham el Guerrouj uit Marokko: 3.43,13.

De mijl is inmiddels een incourante afstand. De 1500 meter, die al in 1908 in minder dan vier minuten werd afgelegd, heeft 3:26,00 als wereldrecord. Ook die beste tijd is in handen van El Guerrouj.

Bannister, die in 1954 ook Europees kampioen werd op de 1500 meter, ging nog hetzelfde jaar met pensioen. Als arts richtte hij zich vervolgens op de neurologie. Dat noemt hij zelf als zijn grootste prestatie.

Sir Roger Bannister, zoals hij nu door het leven gaat, maakte vorige week bekend al drie jaar aan de ziekte van Parkinson te lijden. "Het is ironisch he? Ik heb al die jaren zoveel mensen met neurologische problemen geholpen dat ik er eigenlijk niet raar van opkijk dat ik het nu ook heb", sprak hij nuchter tegenover BBC Radio Oxford.

De 85-jarige viert het jubileum van zijn record voor het eerst alleen. Zijn hazen Chris Brasher en Chris Chataway zijn overleden. Brasher, die de marathon van Londen opzette, stierf al in 2003. Chataway overleed in januari.